Warsztaty „Od ziarenka do bochenka” w Muzeum Narodowym Ziemi Przemyskiej
Chwilę po tym, gdy zabrzmiał pierwszy dzwonek w szkole 27 października, uczniowie z klas I-III po opieka swoich wychowawczyń udali się do Muzeum Narodowego Ziemi Przemyskiej w Przemyślu na warsztaty „Od ziarenka do bochenka”. Po przekroczeniu progu muzeum dzieci niemal od razu wzięły się do wypieku chleba, poznały składniki potrzebne do pieczenia chleba oraz własnoręcznie zamieszały ciasto. Następnie uczestnicy wycieczki udali się do sali kinowej, gdzie została wyświetlona prezentacja o historii powstania chleba połączona z opowieścią pani przewodnik. Z niej dzieci dowiedziały się między innymi jak powstał zakwas, w jakich naczyniach powstawał chleb, co to jest zaczyn oraz ile tak naprawdę zawodów potrzeba, aby powstał chleb. Po tej dawce wiadomości uczniowie udali się na zwiedzanie dostępnych wystaw w muzeum. Zapach pieczonych chlebków unosił się po całym budynku to był znak, że są one już gotowe. Po zakończonych warsztatach dzieci udały się jeszcze do Muzeum Historii Miasta Przemyśla, gdzie obejrzały m.in. wystawę prac Mariana Strońskiego oraz ciekawą ekspozycję „Dawna klasa”, czyli jak kiedyś wyglądała sala lekcyjna. W przerwie między zwiedzaniem jednego i drugiego muzeum udaliśmy się na degustacje do przemyskiej Pączkarni. Wycieczka należała do udanych i wszystkim bardzo spodobały się warsztaty, o czym świadczy fakt, że po powrocie do domów niektórzy piekli chleb z przepisu otrzymanego w muzeum.